Du gamla, du fria…

Jag har aldrig firat svenska nationaldagen utomlands. När jag tänker tillbaka har jag egentligen inte firat nationaldagen överhuvudtaget. Det har dock inte varit ett aktivt ställningstagande från min sida. Sverige är inte direkt känt för sitt nationalfirande à la Syttende mai. I år kände jag däremot att det var dags att fira Svearike. Hur fint vore det inte att fira Sverige i ett värdland som har Unity in Diversity (enhet i mångfald) som sitt landsmotto?

I Pretoria, den så kallade administrativa huvudstaden i Sydafrika, träffar man på många praktikanter från världens alla hörn. Här hittar man landets myndigheter, utländska ambassader och såväl som internationella som lokala NGOs. Praktikantlivet är därför ett inte så ovanligt inslag i den sydafrikanska huvudstaden. Att fira den svenska nationaldagen med vänner från hela världen i ett vackert land som Sydafrika gjorde det hela mer spännande.

Jag hade tyvärr inga gulblåa kläder i garderoben så mina blåa jeans fick representera ena färgen på Sveriges flagga. Vi började med att träffas på en restaurang som bjöd på all slags mat. Själv valde jag att beställa rätten ”Green Curry Chicken” med nudlar. Vissa skulle nog se det som ett väldigt osvenskt val men det var både supergott och väldigt prisvärd. Sydafrika är definitivt en restaurangälskares land.

Vi stannade på restaurangen i drygt fyra timmar. Folk från bland annat Tyskland, Norge, Danmark, Sverige och Sydafrika som njöt av maten och skrattade i goda vänners lag. Trots våra olika bakgrund kunde vi ändå fira ett land som de flesta i gänget ännu inte har besökt. Vi pratade om Sverige, Eurovision, rugby, fotboll, Zlatan, jobb, resor, mat och sedan lite mer om rugby.

Det blev en mysig men tidig kväll för mig. Då jag redan var sjuk tidigare på eftermiddagen, åkte jag hem efter besöket medan de andra fortsatte vidare i Pretorias nattliv.

Jag avslutade dagen med lite Daimchoklad.

Om författaren

Tanya

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda de här HTML taggarna och attributen:

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.